---

Nelly Roussel (1879-1922)

El 5 de gener de 1879 neix a París (França) l'assagista, poetessa, periodista, lliurepensadora i anarcofeminista Nelly Roussel. En 1903 va participar en el Congrés Internacional de Lliurepensadors, on va fer el discurs de clausura, ben igual que en el de l'any següent. En 1904 va participar en els actes contra la celebració del Centenari del Codi Civil francès. Va militar amb Paul Robin en la difusió de les idees neomaltusianes, contra la ideologia natalista del poder i de la Llei de 1920 que reprimia la contracepció i la seva propaganda. Va ser una de les fundadores de la Lliga de la Regeneració Humana. Oradora de talent, va fer conferències arreu de França exaltant la maternitat conscient i a disposar del propi cos, tot escarnint el masclisme, ja sigui de dretes o d'esquerres; moltes conferències les acabava amb «l'escena simbòlica» dramàtica Par la révolte, que va representar per primera vegada l'1 de maig de 1903. Va reclamar independència total per a les dones, fundada en unes noves relacions entre els sexes. Va col·laborar en periòdics i revistes de dones (La Fronde, La Mère éducatrice, La Voix des femmes, La Femme affranchie), antinatalistes (Génération consciente, Régéneration, Le Néo-Malthusien, Action), lliurepensadors (La Libre Pensée Internationale) i llibertaris (Le Libertaire). Entre els seus llibres podem destacar Pourquoi elles vont à l'église: comédie en un acte, Paroles de combat et de paix, Quelques discours (1903), Quelques lances rompues pour nos libertés (1910), Paroles de combat et d'espoir (1919), Ma forêt (1920), Trois conférences (1930, pòstum), Derniers combats (1932, pòstum), L'eternelle sacrifiée (1979, pòstum), entre d'altres. Va ser companya de l'escultor Henri Godet. Nelly Roussel va morir de tuberculosi el 18 de desembre de 1922 al sanatori de Buzenval de París (França). El seu arxiu personal es troba dipositat a la Biblioteca Marguerite Durand de París. En 2006 Elinor Accampo li va dedicar una biografia Blessed motherhood, bitter fruit: Nelly Roussel and the politics of female pain in Third Republic France.

---

Louise Nel, mare de Nelly Roussel

---

Antonin Montupet, padrastre de Nelly Roussel

---

Nelly Roussel (c. 1880)

---

Nelly Roussel (c.1896)

---

Nelly Roussel en una lectura pública (1908)

---

Detall de l'anterior fotografia

---

Altra fotografia de la mateixa sessió

---

Nelly Roussel al seu despatx (c. 1909)

---

Detall de l'anterior fotografia

---

Nelly Roussel amb sa filla Mireille Godet al taller d'Henri Godet (c.1905)

---

Nelly Roussel visitant son fill Marcel Godet a la guarderia (c. 1905)

---

Nelly Roussel i son fill Marcel Godet (c. 1906)

---

Nelly Roussel i sos fills, Mireille i Marcel, al bosc de Fontainebleau (1906)

---

Henri Godet al seu taller (c. 1904)

---

Henri Godet al seu taller (dècada de 1930)

---

Bust de Nelly Roussel i de sa filla Mireille, obra d'Henri Godet (1904)

---

La Maternité, d'Henri Godet

---

Baix relleu d'Henri Godet il·lustrant l'obra de Roussel Par la révolte (c. 1903)

---

Actrius de Par la révolte. Nelly Roussel és la primera per la dreta (c. 1903)

---

Portada de Quelques lances rompues pour nos libertés (1910)

---

Portada del llibre Paroles de combat et d'espoir (1919)

---

Cartell d'una conferència de Nelly Roussel organitzada a París per la Lliga de la Regeneració Humana (5 de març de 1903)

---

Cartell d'una conferència de Nelly Roussel organitzada a París per la Lliga de la Regeneració Humana (29 de novembre de 1907)

---

Cartell del míting a les Sociétés Savantes de París sobre el tema L'immoratalité des moralistes (31 de març de 1910)

---

Dibuix de Nelly Roussel realitzat per Aline Aurouet

---

Escriu-nos

---