---

Charles Monighetti (1907-1994)

El 12 d'agost de 1907 neix a Lausana (Vaud, Suïssa) l'anarquista i lluitador antifeixista Charles Monighetti. Sos pares es deien Charles Monighetti, conductor de ferrocarril, i Marie-Alice Martinet, teixidora. A principis de 1936 freqüentà reunions comunistes a Lausana. El juny d'aquell any va ser acomiadat de la seva feina de mecànic i tingué conflictes amb la justícia, fets que el van decidir a canviar radicalment de vida. El 22 de juliol de 1936 marxà cap a Espanya, en plena revolució. Va ser un dels primers suïssos, amb Hans Nüssler, que esdevingué milicià. A Barcelona (Catalunya) s'afilià a la Confederació Nacional del Treball (CNT) i va ser destinat a un grup que anava de poble en poble detenint feixistes. Es casà amb Aurora Álvarez del Blanco, que havia conegut a l'estació just arribar a Barcelona. A finals de setembre de 1936 retornà a Suïssa amb la finalitat de conduir un camió «Hispano-Suiza» de matrícula francesa amb un carregament de metralladores italianes de Sierre (Valais, Suïssa) a Cervera (Rosselló, Catalunya Nord). Adherit a la Federació Anarquista Ibèrica (FAI), a partir d'octubre de 1936 lluità en l'anarcosindicalista «Columna López Tienda» al front de Madrid. El desembre d'aquell any el Comissariat de Guerra de Madrid li va encarregar de muntar un taller de reparació d'armament i de blindatge de camions. Va ser el creador d'un «llançabombes transportable» i d'un llançagranades, invents que van ser certificats per l'Exèrcit Popular de la II República espanyola. Durant la tardor de 1937 demanà passar a l'aviació i després d'un temps a l'Escola de Pilotatge serví 10 mesos en una esquadra de bombarders de les Forces Aèries republicanes. Posteriorment s'encarregà de l'organització d'un taller de fabricació de peces d'automòbils i d'armament a Granollers (Vallès Oriental, Catalunya​) fins a la desmobilització dels voluntaris estrangers de les «Brigades Internacionals» el 12 de novembre de 1938 a Calella (Maresme, Catalunya). Quan la caiguda de Barcelona va perdre de vista sa companya. El desembre de 1938 retornà a Suïssa i va ser jutjat i condemnat a dos mesos de presó militar. Entre 1939 i 1959 treballà a la fàbrica d'«Hispano-Suiza» de Ginebra (Ginebra, Suïssa) i es va retirar de la política. Charles Monighetti va morir el 12 de març de 1994 a Thônex (Ginebra, Suïssa).

---

Targeta postal enviada per Charles Monighetti a Luigi Bertoni [Luigi Bertoni Papers – IISH]: «Granollers, 18 Agosto 38. Compañeros. Toujours très étonné de no recevoir aucune de vos nouvelles. Pour moi je ne vous oblie pas. Votre compañero, Manighetti Chs.» (Granollers, 18 agost 38. Compañeros. Molt sorprès de no tenir notícies vostres. De ma part no us oblido. Vostre compañero, Manighetti Chs.)

---

Notícia de la condemna de Charles Monighetti apareguda en el diari de Saint-Maurice (Valais, Suïssa) Le Novelliste del 30 d'abril de 1939

---

Ateneu Llibertari Estel Negre

---