---

Carlo Abate (1859-1941)

El 20 d'octubre de 1859 neix a Milà (Llombardia, Itàlia) l'escultor anarquista Carlo Abate. Estudià a l'Acadèmia de Belles Arts de Brera a Milà sota la direcció de Raffaele Casnedi, Ambrogio Borghi i Bartolomeo Giuliano. Un cop diplomat, en 1888 va ser nomenat soci honorari de la citada acadèmia. En 1889 la seva estàtua Femmina va ser una de les obres propostes per al Premi Umberto. En 1894 el seu grup escultòric Panem nostrum quotidianum, exposat a la Triennal de Brera, obtingué el Premi Tantardini. Treballà a Milà, amb Francesco Confalonieri i Riccardo Galli, seguint l'estil del «verisme llombard», inspirat en l'ideal humanitari i força d'acord amb els seu pensament anarquista. Després que la seva companya, Enrichetta Corbello, i tres dels seus cinc fills morissin en una epidèmia, decidí emigrar amb son fill Abbondio, de 10 anys, i sa filla Marta, nounada, als Estats Units. El 18 de maig de 1896 arribà a bord del «Normandie» a Nova York (Nova York, EUA). Després d'uns temps en aquesta ciutat, s'instal·là a Quincy (Massachusetts, EUA) i en 1899 s'establí definitivament al barri italià de Barre (Vermont, EUA). En aquesta ciutat, un dels bressols de la indústria del granit nord-americana, ensenyà durant molts anys a l'Escola de Popular de Disseny Industrial de la colònia italiana i a l'Escola Nocturna de Disseny, que havia creat amb subvencions municipals. La matrícula d'aquestes escoles era molt baixa i el que pretenia era formar els joves en disciplines culturals per evitar que treballessin a les pedreres de granit, on les malalties causades per la inhalació de la pols d'aquesta pedra portava el pacient a una ràpida mort per silicosi. Va fer una gran amistat  amb conegut propagandista anarquista Luigi Galleani quan aquest s'instal·là a Barre i dirigí i edità nominalment –Galleani estava en crida i cerca–, a partir del primer número (6 de juny de 1903), la revista mensual que aquest fundà, Cronaca Sovversiva, i dissenyà la seva capçalera i col·laborà amb il·lustracions i targetes postals (Mikhail Bakunin, John Most, Matteo Morral, Sofia Peroskaja). També va ser un dels fundadors de la Granite Manufacturers and Quarriers Association (GMQA, Associació de Treballadors del Granit i Picapedrers) i fou membre de l'anarquista Circolo di Studi Sociali (CSS, Cercle d'Estudis Socials). Trobem obres seves a la Galeria d'Art Modern de Milà i a diverses institucions de Barre. Carlo Abate va morir l'1 d'agost de 1941 a Barre (Washington County, Vermont, EUA). L'octubre de 1985 va ser inaugurada al Dente Park de Barre l'estàtua The scultor, obra de Philip Paini –amb dibuix d'Elmmo Peduzzi i model de Giuliano Cecchinelli–, erigida pels descendents italoamericans de la ciutat i dedicada a Carlo Abate, com a personificació de l'immigrant italià i considerat l'escultor més important de la ciutat.

---

Carlo Abate (ca. 1920)

---

Carlo Abate al seu estudi

---

Carlo Abate (segon per l'esquerra) exercint la docència a l'Escola Nocturna de Disseny de Barre

---

Retrat de Carlo Abate

---

Capçalera de Cronaca Sovversiva. Ebdomadari anarchico di propaganda rivoluzionaria, dissenyada per Carlo Abate. Portava l'epígraf de l'Art poètica de Horaci: «Ut redeat miseris, abeat fortuna superbis» (Que la fortuna abandoni els poderosos per retornar als pobres)

---

Notícia sobre les postals de Carlo Abate publicada al periòdic Cronaca Sovversiva del 27 d'octubre de 1906

---

Tómbola en suport de Cronaca Sovversiva organitzada per Carlo Abate publica en el periòdic Cronaca Sovversiva del 6 de maig de 1911

---

Carlo Abate fotografiat per Alton H. Blackington al seu estudi (4 d'agost de 1934)

---

Carlo Abate fotografiat per Alton H. Blackington al seu estudi esculpint un bust de Thomas Alba Edison (4 d'agost de 1934)

---

Carlo Abate fotografiat per Alton H. Blackington al seu estudi esculpint un bust de Thomas Alba Edison (4 d'agost de 1934)

---

Carlo Abate fotografiat per Alton H. Blackington al seu estudi (4 d'agost de 1934)
[Atenció a l'escultura d'Élisée Reclus]

---

Carlo Abate fotografiat per Alton H. Blackington al seu estudi (4 d'agost de 1934)

---

Carlo Abate fotografiat per Alton H. Blackington al seu estudi (4 d'agost de 1934)

---

Memorial de Carlo Abate a l'indret on es trobava el seu estudi al Blackwell Street de Barre

---

Estàtua dedicada a Carlo Abate al Dente Park de Barre

---

Detall de l'estàtua

---

Retrat de Carlo Abate per Nitya (2017)

---

Escriu-nos

---