PROPERA REVOLUCIÓ: OCTUBRE DE 2017

Turista go home

La propera gran revolució, Oaxaca n’és un episodi preliminar important, serà, aproximadament, any més amunt o avall, l’octubre de 2017. De moment, per força els pengen, se segueix definint i conformant, morint a les barricades també, un «subjecte històric de canvi» que estudia la «correlació de forces» enfrontant-se a Estats, com ara el mexicà, visiblement atr  ofiats. Puritita esclerosi, la malaltia que produeix institucionalitzar la revolució; de Villa i Zapata a Fox, Calderón i el governador d’Oaxaca.

Les prediccions són, pocs anys abans de morir en un aeroport de Bangkok, de l’irònic Manuel Vázquez Moltalbán, Don Vázquez Moltalbán per al sotscomandant de l’EZLN, amb qui va compartir converses encaputxades i aliments embotits a la selva Lacandona mateixa, Xiapes, sota a l’esquerra, muntanyes blaves, sud-est mexicà, ben apropet d’Oaxaca. D’aquestes entrevistes en sortiria un llibre inoblidable: Marcos, el señor de los espejos.

Les revolucions, enterrades definitivament centenars de vegades, tornen sempre. És un procés històric comprensible, lògic i normal per a qualsevol que no estigui abduït per Georgetown, la FOX, l’imperi Murdoch o les seves variants carpetovetòniques, aquestes que «arrastran la capa de Lavapiés», com deia Azaña d’un ministrable patriota remadriles, o que insisteixen en la reconquesta, els moros, Don Pelayo i Foxá, que ja és insistir.

La Revolució soviètica (1917), necessària contra el tsarisme feudal contingent i unes condicions socials explosives, va sortir força malament; en poques setmanes va trair els seus fills, va renunciar als seus principis, va falsificar la realitat, va creure la seva pròpia propaganda i es va autodestruir. La Revolució llibertària de 1936 va ser ofegada en sang per, entre altres estrelles convidades, Hitler, Mussolini, Franco, Stalin, Churchill, Blum, Salazar i Roosevelt. Allò que Enzensberger va anomenar, amb un cert to melancòlic, «el curt estiu de l’anarquia», va ser un catalitzador per a totes les revoluciones possibles. La pròxima sortirà millor. Des d’Espàrtac, per exemple, fins avui, es va millorant. I si no es millora almenys s’intenta.

Montalbán no va fer les seves previsions sense un sòlid raonament que les sostingués i va repetir moltes vegades un argument, gairebé una cançoneta, constant en el seu discurs: «Les classes dominants formen elits de poder en la Universitat, i aconsegueixen una generació de “gestors”, “líders”, “gurus” o “guardians del temple”, cada cinc anys. La classe obrera triga un segle a formar una generació disposada a plantar cara.» Aquest segle s’acomplirà cap a l’any 2017.

Montalbán, geni lúcid, marxista sòlid, possibilista cínic, pessimista històric, comentava la necessitat, superats els insuportables anys d’infal·libilitat teòrica del comunisme, de l’oportunitat d’això que ell definia com «un procés de descomposició anarquista». En aquestes estem. Oaxaca n’és una prova.

Mestres en vaga, barricades, repressió, adolescents assassinats, periodistes morts de bala que filmen sa mort, helicòpters policíacs, símbols de la sobreestimulació, punxant manifestants pacífics com atacaven els ocells de Hitchcok els infants de l’escola. Polítics que imposen la seva supèrbia i s’estimen més veure cremar un Estat a deixar un càrrec.

Un soldat de l’exèrcit espanyol republicà, després de deixar rere seu un riu important en la retirada durant la Guerra Civil, no va poder reprimir un pensament en veu alta: «Estic fins els collons de viure moments històrics...»

És possible que els «moments històrics» es converteixin en una condemna. També és possible que no. En Oaxaca es barallen sobre el sòl de l’Estat més pobre i amb més indígenes d’Amèrica del Nord. A les barricades gent molt brava que no creu que la història s’hagi acabat. Davant per davant, els uniformes, l’Estat.

Els portaveus de les diferents capelletes del poder cantinflegen des dels seus micròfons i les seves columnes. S’escamoteja en els informatius allò que és evident dins del possible. La gran revolució s’acosta. A Mèxic es fan passes.

Abel Ortiz
Ulises assassí