CNT Menorca

Tot va començar quan un grup de joves de Ciutadella, que simpatitzàvem amb la Confederació Nacional del Treball, vàrem posar-nos en contacte amb la CNT de Palma, ja que alguns companys de cenetistes de la península (Màlaga, Premià de Mar...), amb els quals teníem i tenim contacte per Internet, ens varen animar a fer-ho —des d’aquí els enviem una salutació i els donem les gràcies—, amb la finalitat de poder distribuir material... Vèiem bastant impossible muntar un sindicat de CNT a Menorca, donada la nostra joventut, per això va ser una sort que des de CNT-Palma se’ns comuniqués que uns/es companys/es venien a Menorca l’octubre de 2005 a presentar el periòdic Cultura Obrera. Ens hi vàrem reunir i ens explicaren l’existència dels Nuclis Confederals amb els quals no ens hauríem de comprometre tant amb una acció sindical per a la qual no estàvem preparats. Per a nosaltres açò va suposar una gran alegria, ja que fins aquell moment vèiem força difícil el nostre somni d’engrandir la Confederació a Menorca.

Llavors vàrem començar a pensar què fer, des de CNT-Palma ens varen enviar el periòdic Cultura Obrera i el vàrem distribuir —encara avui el distribuïm— per algunes llibreries menorquines, a més d’anar solucionant dubtes i intentant cercar gent interessada amb el projecte, etc.

Un dia molt alegre va ser quan vàrem anar a la llibreria Torre de Papel a xerrar amb la propietària per demanar-li que ens deixés el local per reunir-nos alguna hora quan el tingués tancat al públic, la resposta va ser afirmativa, i vàrem convocar la nostra primera assemblea per xerrar els/les possibles interessats/ades a muntar CNT, això va ser el 15 de gener de 2006.

No vàrem ser molta gent en la primera assemblea, però semblava que hi havia moltes ganes, que és el més important; mentre des del Comitè Regional i la CNT-Palma tramitaven la nostra creació com a nucli, vàrem fer una petita campanya d’informació del què és CNT per mitjà de pamflets.

Vàrem ser federats a la Confederació com a nucli confederal, estem afiliats a CNT de Palma, però actuem des d’aquí.

Després d'açò vàrem haver de canviar de local i vàrem anar al Centre Social Okupat al costat del cementeri de Ciutadella, vàrem fer una presentació, etc.

Se’ns va presentar l’oportunitat d’anar a un local que era propietat del Talaiotic Hacklab i vàrem decidir embarcar-nos en aquell projecte que encara no havia començat, el de crear un local autogestionat per a moviments socials de Menorca.

Ara aquest local, que el vàrem anomenar primer Es Talaiot i finalment Àgora, un local autogestionat per tots els col·lectius i persones, el vàrem compartir quatre grups: el Nucli Confederal CNT Ciutadella de Menorca, Mobilitzats, un col·lectiu de ràdio lliure i el Hacklab Talaiòtic.

Mai no vàrem ser molta gent, molts en han deixat per manca de compromís, altres per diverses raons; però els qui hi érem, hi érem i teníem moltes ganes de fer créixer aquest nucli i fer-lo un punt de referència.

Els problemes vingueren després quan el propietari del local ens volia apujar 50 euros el lloguer. Nosaltres, que a més a més no teníem contracte, no ens podíem permetre aquest preus i l’amo a sobre volia encolomar-nos diverses factures de llum que no sabíem d’on venien. Els col·lectius vàrem haver d’abandonar a tota presa el local, això sí, ens vàrem anar sense pagar...

La veritat és que els pocs que quedem estem una mica cremadets, però esperem trobar alguna solució.


Nucli Confederal CNT-AIT

Ciutadella de Menorca

Telèfon: 627350880

cntciutadella.blogspot.com